VI FINDER OS SELV I MØDET MED ANDRE

VI FINDER OS SELV I MØDET MED ANDRE

VI FINDER OS SELV I MØDET MED ANDRE

Grunde til at komme ud af sin spiseforstyrrelse

Det er individuelt, hvad der motiverer den enkelte til at komme ud af sin spiseforstyrrelse. Jeg har igennem årene hørt mange forskellige grunde til at den enkelte har valgt at gå i terapi for at forsøge at vriste sig fri af sin spiseforstyrrelse. For nogle er det dét at blive forældre, for andre er det, at man gerne vil have en kæreste, sin frihed tilbage til at kunne indgå i relationer uden hele tiden at måtte undvige situationer, hvor der er mad involveret. Det kan også være, at man har haft en spiseforstyrrelse i så mange år, at man til sidst tænker, nu må det bare være nok. Jeg har også oplevet, at det for nogle kan være meget motiverende, når de opdager, at de kan blive eller desværre allerede er blevet ramt af en fysisk eller psykisk skavank, nogle gange af meget alvorlig karakter på grund af spiseforstyrrelsen.

Jeg lister de forskellige fysiske og psykiske skader sat op i forhold til tre forskellige typer af spiseforstyrrelser, anoreksi, bulimi og Bed. Når jeg overhovedet skriver disse ubehagelige ting, så er det fordi, at har man lidt af en langvarig spiseforstyrrelse, så er ens fysiske og psykiske helbred i fare. Mange er slet ikke klar over, hvor farligt det faktisk kan være at have en spiseforstyrrelse, og jeg støder nogle gange på klienter, som slet ikke ved disse ting, selvom de tidligere har været i behandling hos enten psykologer eller psykoterapeuter. Jeg kender også til kvinder og mænd, som har brugt tusindvis af kroner på fertilitetsbehandling, hvor ingen tænkte på at fortælle dem, at deres problemer skyldtes deres spiseforstyrrelse, selvom nogle var åbenlyst overvægtige eller undervægtige eller måske endda havde oplyst, at de havde en spiseforstyrrelse. At have en spiseforstyrrelse er ikke kun at have et symptom på meget smertefulde indre tilstande, det er også i sidste ende at risikere sit psykiske og fysiske helbred.

Ved anoreksi kan man rammes af

Søvnløshed, tænder kan løsne sig, hårtab, svimmelhed, lavt blodsukker, forsinket brystudvikling, nedsat kropstemperatur, væskeansamling i underhuden, blålige kolde fødder og hænder, forstoppelse, dunagtig behåring.

De mere alvorlige ting er langsom hjertefrekvens, man kan i yderste konsekvens dø af hjertestop. Nogle tager deres eget liv. Knogleskørhed, nyreskader, mangelsygdomme, for kvinder fravær af menstruation og for mænd nedsat testosteronproduktion – hvilket naturligvis gør det sværere at få børn. Desuden muskelsvaghed, samt reduktion af muskelmasse.

Ved bulimi kan man rammes af

Hårtab, sår i mundvigene, hævede spytkirtler, stivhed, spændinger, smerte, prikken og diffuse smerter, sår på hænderne, tør hud, tarmproblemer, diarré, forstoppelse, udspilet mavesæk, mavesmerter.

De mere alvorlige er forstyrret hjerterytme, hvilket man kan dø af, hvis det er meget alvorligt. Nedtrykthed, dårligt humør og måske endda depression og selvmord. Spiserørskatar, slap muskulatur, menstruationsforstyrrelser ved kvinder og ved mænd nedsat testosteronkvalitet, hvilket selvfølgelig gør det sværere at få børn. Tandskader, som man kan risikere at bruge mange tusinder af kroner på. Mangelsygdomme, samt nyreskader.

Ved BED kan man rammes af

Ledsme​rter.
De alvorlige er hjertekarsygdomme. Luftvejslidelser, galdevejslidelser, diabetes, kræft og højt blodtryk. Det er med andre ord rigtig farligt for kroppen, faktisk kan det være livsfarligt at lide af BED.

Min kilde til disse fakta er Finn Skårderuds rigtig gode bog: Stærk/svag. En håndbog om spiseforstyrrelser.

Der er håb

Det er skræmmende læsning, og jeg har endda ikke skrevet alle typer af skavanker ned. Jeg skriver det dog ikke for at skræmme, men for at gøre opmærksom på, hvor alvorlige spiseforstyrrelser kan være. Man kan blive helbredt for sin spiseforstyrrelse, og nogle af de skavanker man har fået er ikke irreversible, når man begynder at få bugt med sin spiseforstyrrelse og lever mere sundt, så vil nogle af dem forsvinde igen, hvis man er heldig. For nogle af de lidelser, hvor det fremover er et livsvilkår at døje med dem, vil de i det mindste komme under nogenlunde kontrol. I det mindste er det disse skavanker, som får nogle til at beslutte sig for at søge hjælp, eller de er lige den sidste dråbe, der giver en lysten til at banke spiseforstyrrelsen over i venstre ringhjørne. Jeg kender mange, som ville ønske, at nogen havde fortalt dem om disse konsekvenser noget før. Nogle står tilbage med en følelse af svigt, og det er fuldt forståeligt. Jeg havde selv engang en spiseforstyrrelse, og jeg ville have ønsket, at nogen havde oplyst mig om disse ting tidligt i mit sygdomsforløb. Det havde været fornuftigt, kærligt og omsorgsfuldt – selvom det ikke ville være rart at høre på.

Kærlig hilsen

Anne Katrine

Psykoterapi

Har du brug for at få bearbejdet svære oplevelser i dit liv? Eller står du over for noget, som er ved at ændre din tilværelse? Med psykoterapi kan du få hjælp til at håndtere forskellige hændelser.

Læs mere

​Spiseforstyrrelser

Starter ofte som en redningsplanke, man klamrer sig til, når man ikke kan se andre muligheder, og livet føles som et frådende hav. Men på et tidspunkt bliver spiseforstyrrelsen et problem i sig selv og man får brug for hjælp.

Læs mere

Dramaterapi

Er meget udramatisk, idet svære problematikker kan ses på sikker afstand igennem f.eks. et billede, sandplay eller historier. Dramaterapi er især velegnet, hvis man har oplevet traumatiske ting og /eller er meget visuelt orienteret.

Læs mere

​Pårørende

Mange som har været pårørende til psykisk sygdom igennem længere tid, vil selv i perioder have brug for støtte. Især hvis man er (voksent) barn af en person med en psykisk sygdom, kan man have brug for hjælp.

Læs mere

Eksamensangst

Oplever man angst for at gå til eksamen, er det vigtigt at vide, at selv om angst er meget ubehageligt, så er det ikke farligt, og man kan lære at håndtere sin angst med de rette værktøjer. Eksamensangst er ikke ualmindeligt.

Læs mere

Særlig sensitiv

Hvordan lever man med og ikke imod dette fine temperament? Jeg kan give værktøjer, der kan hjælpe dig i forhold til f.eks. arbejde og parforhold. Det skal ikke være en byrde at være sensitiv.

Læs mere

Besværlige følelser

Uanset hvad du føler, om du er ked af det, frustreret, sur eller vred, så er det okay. Men nogle følelser kan være svære at håndtere. De svære og mere besværlige følelser kan jeg hjælpe dig med at komme til bunds i. 

Læs mere

Hvis du har brug for at tale så ringer vi dig gerne op. Hvad end du vil tale om forløb, priser eller noget helt andet er du altid velkommen til at udfylde formularen.

 
 
Nogle felter er ikke udfyldt korrekt