VI FINDER OS SELV I MØDET MED ANDRE

VI FINDER OS SELV I MØDET MED ANDRE

VI FINDER OS SELV I MØDET MED ANDRE

Som at være forhekset – at have en spiseforstyrrelse

Når man har en spiseforstyrrelse, ser verden ofte meget anderledes ud, end den gør for mennesker uden en spiseforstyrrelse. Spiseforstyrrelsen kan beskrives som en slags hjelm, man har over hovedet, den farver, hvad man ser, hvad man hører, hvad man siger, hvad man spiser, og hvad man gør. Når jeg taler med klienter om, hvordan det var at komme ud af spiseforstyrrelsen, så ser de som regel tilbage med undren på, hvad de tænkte og gjorde, dengang hvor spiseforstyrrelsen herskede over dem. I mange eventyr beskrives forskellige former for forhekselse, og hvordan helten eller heltinden overvinder denne forhekselse. Det kan føles som, at hele verden forandrer sig.

Spiseforstyrrelsen regerer nogle gange med en nådesløshed og selvdestruktivitet, der kan skræmme ens omgivelser, og som kan virke helt uforståelig på en, når man først er kommet godt ud af den.

Når man har en spiseforstyrrelse vil den ofte farve ens opfattelse af selv de mindste ting. Sort/hvid tænkning er meget almindeligt, og nuancerne har ofte svære vilkår. Et kilo som man har taget på i vægt kommer med denne tankegang til at blive en ren katastrofe, fordi et kilo = hundrede kilo. Har man taget et stykke chokolade bliver man pludselig nødt til at spise hele pakken, fordi et stykke chokolade = hele pakken. Er man uvenner med sin veninde, så kan man frygte at miste hende helt, fordi uvenner = brud. Det går fra nul til hundrede på et splitsekund. Når man langsomt begynder at komme ud af spiseforstyrrelsen, begynder man også samtidig at genopdage nuancerne. For rigtig mange er det en kæmpe lettelse, verden får sine farver tilbage, det bliver meget lettere at leve, fordi mindre ting ikke omsættes af spiseforstyrrelsen til katastrofer.​

​Ofte vil man være meget perfektionistisk, når man har en spiseforstyrrelse. Perfektionisme er i mange sammenhænge en god ting, jeg vil for eksempel helst opereres af en perfektionistisk hjernekirurg frem for en ikke perfektionistisk hjernekirurg. Men når spiseforstyrrelsen er stærkest, så er perfektionismen ofte selvdestruktiv, intet er godt nok, og når intet er godt nok, så føler man sig oftest selv heller ikke god nok. Det kan være ligesom den opgave, der findes i mange ugeblade ”find fem fejl”, blot er det mindst fem fejl ved en selv, der hver dags skal gennemgås minutiøst. At begynde at tillade fejl og mangler kan være en meget krævende øvelse, men den er også meget vigtig, fordi livet ikke er perfekt, og det er meget menneskeligt at fejle. Nogle steder i verden laver man bevidst fejl. I mellemøsten hvor nogle af jordens smukkeste tæpper bliver skabt, siges det om nogle af tæppemagerne, at de er så dygtige, at de selv helt bevidst laver tre små fejl, fordi de er troende, og kun gud er fejlfri. At træne sig i med vilje at lave mindst tre små fejl hver dag, kan være en rigtig god øvelse. Det kan også være en god idé at arbejde med ikke at finde fejl ved sig selv hele tiden, det kan være en anden god måde at blødgøre sin perfektionisme lidt på, så den ikke længere er selvdestruktiv.

I næste blogindlæg vil jeg skrive videre om spiseforstyrrelsernes måde at farve verden på, hér kommer jeg ind på det at mangle selvværd, at være selvhenførende og at have humørsvingninger.

Kærlig hilsen

Anne Katrine

Psykoterapi

Har du brug for at få bearbejdet svære oplevelser i dit liv? Eller står du over for noget, som er ved at ændre din tilværelse? Med psykoterapi kan du få hjælp til at håndtere forskellige hændelser.

Læs mere

​Spiseforstyrrelser

Starter ofte som en redningsplanke, man klamrer sig til, når man ikke kan se andre muligheder, og livet føles som et frådende hav. Men på et tidspunkt bliver spiseforstyrrelsen et problem i sig selv og man får brug for hjælp.

Læs mere

Dramaterapi

Er meget udramatisk, idet svære problematikker kan ses på sikker afstand igennem f.eks. et billede, sandplay eller historier. Dramaterapi er især velegnet, hvis man har oplevet traumatiske ting og /eller er meget visuelt orienteret.

Læs mere

​Pårørende

Mange som har været pårørende til psykisk sygdom igennem længere tid, vil selv i perioder have brug for støtte. Især hvis man er (voksent) barn af en person med en psykisk sygdom, kan man have brug for hjælp.

Læs mere

Eksamensangst

Oplever man angst for at gå til eksamen, er det vigtigt at vide, at selv om angst er meget ubehageligt, så er det ikke farligt, og man kan lære at håndtere sin angst med de rette værktøjer. Eksamensangst er ikke ualmindeligt.

Læs mere

Særlig sensitiv

Hvordan lever man med og ikke imod dette fine temperament? Jeg kan give værktøjer, der kan hjælpe dig i forhold til f.eks. arbejde og parforhold. Det skal ikke være en byrde at være sensitiv.

Læs mere

Besværlige følelser

Uanset hvad du føler, om du er ked af det, frustreret, sur eller vred, så er det okay. Men nogle følelser kan være svære at håndtere. De svære og mere besværlige følelser kan jeg hjælpe dig med at komme til bunds i. 

Læs mere

Hvis du har brug for at tale så ringer vi dig gerne op. Hvad end du vil tale om forløb, priser eller noget helt andet er du altid velkommen til at udfylde formularen.

Nogle felter er ikke udfyldt korrekt