Er du særligt sensitiv?

Særlig sensitivitet er ikke en diagnose

Inden du tager denne test, er det vigtigt for mig at slå fast, særlig sensitivitet er ikke en diagnose! Nogle misbruger efter min mening teorien om særlig sensitivitet og opfatter det som en diagnose. Det er i den grad ikke, hvad Elaine Aron mener. Faktisk skriver Aron flere steder, at ”normalt ”sensitive ofte kommer til at sygeliggøre den store følsomhed, som særligt sensitive har med sig. Ja, hvis man er et særligt sensitivt barn og befinder sig i et miljø, som er usundt, så reagerer man ofte mere voldsomt end ”normalt” sensitive gør. Med denne baggrund kan man senere i livet udvikle kronisk overstimulation eller deciderede diagnoser, fx angst, spiseforstyrrelser, depression etc.

Men hvis man som særligt sensitivt barn omvendt befinder sig i et sundt miljø, så vil ens store følsomhed som regel også medføre, at man får mere ud af det sunde miljø og klarer sig bedre i livet senere. Derfor er særlig sensitivitet ikke en sygdom, det er som skrevet i forrige blog-indlæg et temperamenthttps://respekta.dk/essential_grid/fire-tegn-paa-saerlig-sensitivitet/.

 

Fordelen ved særlig sensitivitet

Særligt senstive er derfor ofte også meget påvirkelige i forhold til terapi og kan derfor opleve store fremskridt. Det er da en god nyhed. Som med de fleste andre ting i livet, så er man altså særligt sensitiv på godt og ondt. Man kan som særligt sensitiv derfor sagtens få et dejligt liv – selv i en omskiftelig og usikker verden – og selv hvis man ikke har haft det bedste udgangspunkt i sin barndom.

Forcen ved teorien om det særligt sensitive temperament er efter min mening således, at mennesker som er meget følsomme ikke behøver at blive puttet i en kasse, der hedder ”syg”. Det er også et plus, at Aron får nuancerne med og ser, at der også er rigtig mange fordele ved at være særligt senstiv. Hendes argument er, at når mellem 15 – 20 procent af befolkningen er særligt sensitive, så må det evolutionært spille en rolle. En del af det at være særligt sensitiv er ofte det at have en ”stop og tænk pause”, inden man handler. Denne adfærd ses ifølge Aron også hos mellem 15 – 20 procent af alle dyr. Hvis man stiller fælder op i et akvarium er det derfor de fisk, som ikke buser frem, men stopper og tænker, der overlever. Derfor er det smart, at nogle af fiskene har denne ”stop og tænke pause”, da det sikrer artens overlevelse.

Måske er dette et træk, som vi burde hylde meget mere hos særligt sensitive, for måske verden blev et bedre sted, hvis der fx fandtes flere særligt sensitive politikere, som tænkte mere langsigtet og ikke handlede ud fra en populistisk nu og her vælgermåling?

Nu kommer spørgeskemaet, hvor du kan teste dig selv.

 

Spørgeskema

Sandt/ Falsk

S  / F Mine sanser bliver let overvældet, hvis de bliver udsat for mange stærke indtryk.

S  / F Jeg lægger mærke til de fine nuancer i mine omgivelser.

S  /  F Andre menneskers humør påvirker mig.

S  / F Jeg har en tendens til at være mere følsom over for smerte.

S  / F Jeg har brug for at trække mig tilbage efter en travl dag, fx lægge mig i sengen eller i et mørkt rum – eller bare hvilket som helst sted, hvor jeg kan få lidt privatliv og undgå yderligere stimulering.

S  /  F Jeg bliver meget stærkt påvirket af koffein.

S  /  F Jeg bliver let overvældet af fx stærkt lys, stærke lugte, kradsende tøj, eller sirener der hyler tæt på, hvor jeg er.

S  / F Jeg har et rigt og komplekst indre liv.

S  /  F Jeg bryder mig ikke om høje lyde.

S  / F Jeg bliver dybt berørt af kunst eller musik.

S  /  F Mit nervesystem føles nogen gange så rystet, at jeg bliver nødt til at søge væk for bare at være mig selv.

S  /  F Jeg er samvittighedsfuld.

S  /  F Jeg bliver nemt forskrækket.

S  /  F Jeg bliver hyldet ud af den, hvis jeg skal lave en masse på kort tid.

S  / F Når folk føler sig dårligt tilpas i deres fysiske omgivelser, så ved jeg ofte, hvad der kan gøres for, at de får det bedre (fx ændre lyset eller siddepladserne).

S  /  F Jeg bliver irriteret, når folk forsøger at få mig til at gøre for mange ting på én gang.

S  /  F Jeg prøver virkelig på ikke at lave fejl eller at glemme ting.

S  /  F Jeg undgår helst voldelige film og tv-udsendelser.

S  /  F Jeg føler mig ubehageligt til mode, når der sker for mange ting rundt om mig.

S  /  F Når jeg er meget sulten sker der en stærk reaktion i mig, hvor min koncentration og mit humør bliver påvirket.

S  /  F Ændringer i mit liv ryster mig.

S  /  F Jeg lægger mærke til og nyder fine lugte, smage, lyde og kunstværker.

S  /  F Jeg finder det ubehageligt, når der sker meget på én gang.

S  / F Jeg prioriterer i høj grad at indrette mit liv, så jeg undgår foruroligende og overvældende situationer.

S /  F Jeg bliver negativt påvirket af intense stimuli, fx høje lyde eller kaotiske situationer.

S  /  F Hvis jeg skal konkurrere eller bliver observeret imens jeg skal udføre en opgave, så bliver jeg så nervøs eller usikker, at jeg ikke klarer mig så godt, som jeg ellers ville have gjort.

S  /  F Da jeg var et barn, så mine forældre eller lærere mig som følsom eller genert.

 

Resultat

Hvis du har 14 eller flere rigtige, så er du formentlig særligt sensitiv. Det kan også være, at du har færre rigtige, men at du til gengæld føler at nogle af spørgsmålene passer ekstra godt på dig. Hvis det er tilfældet, så kan det også sagtens tænkes, at du er særligt sensitiv. Aron skriver, at dette især gælder, hvis du er mand. Hvilket kan skyldes mange forskellige kulturers syn på, hvad en ”rigtig” mand skal være. I mange kulturer er følsom ofte ikke et træk, der forbindes med det at være mand. Der findes faktisk lige mange særligt sensitive mænd og kvinder. I mine øjne er ekstra følsomme mænd bestemt helt rigtige mænd, jeg kender personligt en del, som jeg har den dybeste respekt for.

Hvis du ikke er særligt sensitiv, så betyder det ikke, at du ikke er sensitiv. Du er måske ikke ekstra sensitiv i forhold til de fire nævnte områder i forrige blog-indlæg.  Til gengæld er du sikkert følsom på din egen måde, og inden for dine egne områder – og du er helt sikkert også noget særligt. Jeg tror personligt på, at alle mennesker har noget særligt inde i sig, noget der gør dem helt unikke, nogle ville kalde dette sjælen.

Hvis du er særligt sensitiv, så kan de følgende blog-indlæg måske være en hjælp. Jeg skriver både om familieliv og arbejdsliv. I næste blog-indlæg skriver jeg om balancen mellem arbejde og familie. God fornøjelse.

About the Author:

Læg en kommentar